‘Het geheim van rups’ – twee zussen maken prentenboek over epilepsie

Ondanks het avondlijke uur, spat de energie van mijn scherm af wanneer ik Elfi en Elke De Bruyne online ontmoet voor een gesprek.

Elfi en Elke, twee jonge dynamische veertigers, zijn niet alleen zussen, maar tevens co-auteurs van het prentenboek ‘Het geheim van Rups.’

Ze vertellen tijdens het online interview honderduit over de liefde voor hun gezin en elkaar en hoe die de basis vormde voor de realisatie van hun gezamenlijke project: een kinderboek.

Samen op avontuur

‘Het was altijd mijn grote droom om een kinderboek te schrijven’, steekt Elfi van wal. Mijn zus en ik groeiden op tussen de boeken – onze mama las elke dag een boek voor bij het slapengaan. Ook in mijn rol als kinderverzorgster in het kleuteronderwijs gebruik ik kinderboeken volop. Ik was maar wat blij toen ik Elke kon overtuigen zich samen met mij in dit avontuur te gooien.’

Elke: ‘Ik houd ontzettend van tekenen, maar de combinatie van mijn job als psycholoog en de zorg voor mijn gezin maakten dat ik er niet vaak toe kwam. Tot mijn zus haar zinnen op een prentenboek had gezet. Wat voorheen eerder moeizaam liep, kwam nu quasi als vanzelf. Het hebben van een doel werkt creativiteit duidelijk in de hand.’ (lacht)

Ceres, onze inspiratiebron

‘Dat we in het prentenboek epilepsie zouden belichten, werd ingegeven door mijn dochtertje Ceres (10). Sinds haar 2,5 jaar heeft ze een medicatieresistente vorm van epilepsie. Haar en onze ervaringen met epilepsie vormden de achtergrond van waaruit we het verhaal ‘Het geheim van Rups’ opbouwden.’
‘Ceres legde reeds een lange weg af. Goeie momenten wisselde ze af met intense periodes. Gelukkig heeft er zich vandaag een zekere voorspelbaarheid geïnstalleerd in haar leven. Gemiddeld 1 maal per maand kent Ceres een aantal moeilijke dagen waarbij ze aansluitend verschillende aanvallen heeft. We leerden dit ondanks alles te aanvaarden. Ceres focust zich op de dagen dat het goed gaat, op die momenten dat ze kan zijn zoals elk ander kind – ze is bijzonder positief ingesteld.’

Dat de appel niet ver van de boom valt, beaamt Elke. ‘Die positiviteit wilden we doorheen ons prentenboek verwerken. Aan donkerte heeft geen enkel kind wat.’
‘Ook het aspect vriendschap en hoe mooi het is als je met je beste vriend je ‘anders zijn’ kan delen, wilden we op de voorgrond plaatsen,’ vult Elfi aan.

‘Hoe zou ze zijn zonder al die medicatie?’

Kinderepilepsie zorgt er soms voor dat van de klassieke paden moet afgestapt worden. Dat deden ook Ceres en haar gezin. Ceres kreeg het steeds moeilijker in het reguliere onderwijs. Een overstap naar het buitengewoon onderwijs drong zich vanaf het tweede leerjaar op.
‘Wat ik eerst als het sluiten van deuren ervoer, is achteraf een cadeau gebleken. Ceres heeft zoveel baat bij de gerichte, geïndividualiseerde aanpak. Er zijn dagen dat ze grote stappen vooruitzet, dat ze net als haar zus, die geen epilepsie heeft, zaken opneemt. Heel soms stel ik mij dan wel de vraag: ‘Hoe zou ze zijn zonder al die medicatie?’ (Ceres neemt 3 anti – epileptica).

Crowdfunding

‘Het geheim van Rups’ wordt eind november gedrukt. Voor het zover is, loopt een crowdfundingcampagne waarbij je nu reeds het boek kunt bestellen.

‘Het lijkt wel wat op zwanger zijn nu het allemaal zo dichtbij komt,’ geeft Elfi glimlachend aan. ‘Het is allemaal heel spannend. En net als na het baren van een eerste kind, wordt nu reeds gevraagd naar een tweede boek.’ (knipoogt)

Op de vraag of dat ervan komt, repliceren de dames gelijktijdig: ‘Wie weet? We hebben in ieder geval inspiratie genoeg voor een volgende onderwerp.’

‘Het geheim van Rups’ is er voor jonge kinderen vanaf 4 jaar. De crowdfundingactie steunen en een boek bestellen doe je hier.

(Illustratie: Elke De Bruyne, uit ‘Het geheim van Rups’ – auteur: Elfi De Bruyne – copyright vzw Zussenboek)