ONZE PROJECTEN – SPORT en VRIJETIJD

Sport- en vrijetijdsfaciliteiten voor kinderen met medicatieresistente epilepsie opstarten en / of uitbreiden

Medicatieresistente epilepsie en het effect ervan op sportprestaties (bijvoorbeeld snellere vermoeidheid; moeite bij het coördineren of aanleren van bewegingen…) is weinig gekend. Hierdoor zijn de sportfaciliteiten voor kinderen met medicatieresistente epilepsie niet of weinig aangepast. Of worden kinderen zelfs uitgesloten van sportactviteiten.

 

Steunpunt Kinderepilepsie wil met G – sport Vlaanderen en andere organisaties bekijken of we de bekendheid rond de aandoening en het effect ervan op fysieke prestaties kunnen vergroten. Het is onze bedoeling dat er meer aangepaste sportfaciliteiten worden uitgewerkt.

 

Vakantiekampen

Kinderen en jongeren met medicatieresistente epilepsie hebben net als andere kinderen behoefte om tijd door te brengen met leeftijdgenoten, weg van de thuisomgeving.

In tegenstelling tot het buitenland is een aanbod van vakantiekampen in België quasi onbestaande. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn o.m. de onvoorspelbaarheid van de aandoening, de angst die de handicap bij velen inboezemt en de soms (intense) medische begeleiding die kinderen met ernstige epilepsie nodig hebben.

 

Nochtans zijn de voordelen van vakantiekampen legio, voor het kind én zijn omgeving:

  • kinderen en jongeren krijgen meer zelfvertrouwen, maken nieuwe vrienden, kunnen succeservaringen opdoen, leren nieuwe vaardigheden aan…
  • ouders en andere gezinsleden kunnen even uit het dagelijkse zorgpatroon stappen en meer aandacht aan elkaar geven of werken aan zelfzorg

 

 

Om kinderen en jongeren met medicatieresistente epilepsie de kans te bieden om aan het jeugdwerk deel te nemen, organiseert het Steunpunt Kinderepilepsie vanaf de zomer 2022 een vakantiekamp (met overnachting) onder de deskundige begeleiding van (medische geschoolde) vrijwilligers.

 

Ons eerste zomerkamp gaat door van 25 juli 2022 tem 29 juli 2022 te vakantiehuis Fabiola. Het is toegankelijk voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar met medicatieresistente epilepsie.

 

Tijdens deze week staan activiteiten op het programma waarin de zintuigen centraal staan. We genieten o.m. van een muziekworkshop, we knuffelen en spelen met therapiedieren, verkennen de omgeving via sport en spel en we maken en proeven allerlei lekkers.

 

We houden rekening met de noden van elkeen. Het verblijf is volledig rolstoeltoegankelijk. We slapen in gedeelde slaapkamers, met minimum 1 begeleider per kamer.

 

Het kamp vangt aan op maandag 25 juli 2022 om 10u en eindigt op vrijdag 29 juli 2022 om 16u.

 

Deelname is gratis. We vragen enkel bij inschrijving een ‘waarborg’ van 50 eur te betalen. Dit bedrag wordt na deelname van uw kind teruggestort.

 

Samengevat:

  • residentiële kampweek voor kinderen met medicatieresistente epilepsie van 7 tot 12 jaar
  • start kamp op maandag 25 juli 2022 om 10u. Einde kamp voorzien op vrijdag 29 juli 2022 om 16u
  • locatie: Vakantiehuis Fabiola. Weldoenerslaan 5, Maasmechelen
  • gratis deelname; enkel 50 eur ‘waarborg’ te betalen; terugstorting na deelname van het kind aan het kamp

 

Het zomerkamp is VOLZET. Inschrijven is dus niet meer mogelijk.

 

Het zomerkamp wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Engie.