ONZE PROJECTEN – OPPASDIENST

Op adem komen, even de zorg uit handen geven… Voor ouders van kinderen met medicatieresistente epilepsie is de nood om aan de zorgtaken te ontsnappen vaak hoog, maar zijn de mogelijkheden beperkt. Niet elke oppas wil immers de verantwoordelijkheid opnemen voor een kind met epilepsie. En ouders zijn niet steeds bereid hun kind achter te laten bij een oppas zonder ervaring.

In een poging beide werelden bij elkaar te brengen, startte het Steunpunt Kinderepilepsie vanaf juni 2019 met een proefproject in West-Vlaanderen: een ‘oppasdienst voor kinderen met medicatieresistente epilepsie’. 

 

 

Ervaring, opleiding en ondersteuning

We gingen vooreerst op zoek naar vrijwilligers met ervaring in zorgsituaties. Die vonden we bij Familiezorg West-Vlaanderen*, een organisatie vertrouwd met het opnemen van de zorg voor gezinnen, jongeren en volwassenen met een beperking.

In overleg werkten we een “opleidingspakket epilepsie” uit, waarmee de ervaring van hun vrijwilligers kon worden aangevuld:

  • een workshop “Levensreddend handelen,” verzorgd door de Child Care Academy**
  • een opleiding “Kinderepilepsie,” met aandacht voor (nood)medicatie, eerste hulp bij een epilepsie-aanval, epilepsievormen, risico’s… door het Steunpunt Kinderepilepsie.

Tot slot bouwt het Steunpunt Kinderepilepsie aan een netwerk “Steunouders”: ervaringsdeskundigen die de oppas telefonische bijstand kunnen verlenen wanneer daar nood aan is.

 

 

Proefproject

Begin juni 2019 werden de eerste vrijwilligers te Brugge opgeleid. Workshops te Roeselare, Oostende, Diksmuide, Ieper, Tielt en Kortijk volgden. 

 

Praktisch

  • Ouders uit West-Vlaanderen die opvang zoeken voor hun kind (tot 21 jaar) voor een namiddag, avond of zelfs hele nacht, kunnen sinds 1 juli 2019 terecht bij Familiezorg West-Vlaanderen. 
  • Stel je oppas-vraag via oef@familiezorg-wvl.be of via het regiohuis (zie Familiezorg West-Vlaanderen)
  • Vóór het oppasmoment, wordt een overleg georganiseerd met de ouders, een contactpersoon van Familiezorg, de opgeleide vrijwilliger en een ‘steunouder’. Hier worden alle specifieke zorgnoden besproken.
  • Vanaf 2020 volgt de regio Oost-Vlaanderen

 

* Familiezorg West-Vlaanderen is een autonome en integrale thuiszorgdienst die zo’n 70 jaar ervaring heeft met professionele en vrijwillige thuiszorg. De OEF-werking richt zich specifiek tot gezinnen, jongeren en volwassenen met een beperking of een zorgbehoefte. 

** Child Care Academy biedt diverse opleidingen, infosessies en workshops aan met betrekking tot pediatrische geneeskunde, kinderzorg en EHBO. Child Care Academy wil EHBO toegankelijk maken voor een breed publiek en bedacht daarom de EHBO-(home)Party.